Hoppa till innehåll

Att låta sin personlighet bli transparent

Det är en konst att låta sin personlighet bli allt mer transparent.

Vi har vår personlighet och vår egen grundton. Vi har vår drivkraft, det som gör oss lyckliga och får oss att känna oss levande och uppleva mening. Det tar sig olika uttryck för var och en av oss.

För att nå djupare skikt i oss själva, kan det vara värdefullt att utforska vår egen drivkraft. Många gånger söker vi det vi längtar efter utanför oss själva. Vi söker det i responsen från andra människor; andra, som inte har en aning om att de fått ansvar för att bekräfta något värdefullt hos oss.

Vi kan i responsen från andra leta efter bekräftelse på att vi är värdefulla, är sedda, är kompetenta, är trygga, har integritet, är älskade, kan känna oss lugna etc. När vi söker bekräftelse på så fundamentala frågor utanför oss själva, gör vi oss i någon mån maktlösa. Då avsäger vi oss ansvaret för vår identitet och vårt värde. Den enda auktoritet som kan ge oss en bestående bekräftelse lever i våra egna hjärtan. Där och bara där finns den klarsyn och vishet vi söker.

Ibland är det värdefullt att på ett påtagligt sätt inte få den bekräftelse vi söker utifrån. Ett avvisande, ett misslyckande, en otrygg situation, kärleksförlust etc. ställer oss alltid inför möjligheten att nå djupare in i oss själva. Vi kan antingen söka vidare någon annanstans eller så kan vi stanna upp, välkomna vårt tillstånd och vara kvar i det som väcks i oss. Stannar vi kvar där, kommer så småningom vår egen vishet och klarsyn att stiga upp till ytan.

Det kan vara till stor hjälp att släppa in andra människor i sin växandeprocess, men då på ett medvetet sätt. Vill du bli speglad i något, tala om det för den du vill skall spegla dig så att den vet och kan utföra sitt uppdrag varsamt. Gå inte ut och spegla dig i någon som inte vet att du gör det, för då kan det hända att personen bara reflekterar sin egen brist.

Ju mer transparenta vi blir, desto mer kommer de djupare skikten fram och vi kan komma till vår rätt som dem vi är. Då kan vi se att vår personlighet bara är krusningen på ytan. Därunder finns ett helt vattendrag som är vår själ. Därunder finns själva essensen, vattnet, det levande i allt som lever. Dessa tre, i en dynamisk rörelse som formar vårt jag.

3 kommentarer till “Att låta sin personlighet bli transparent”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.