Relationer till andra
kommentarer 3

Sociala introverta personer

Man kan vara både introvert och social. Jag tror att det är vi som ligger någonstans mellan introvert och extrovert som känner igen oss i det.

Man kan älska att vara med människor, men i de former man själv trivs med. Lugnt, fokuserat och helst en i taget. Stökiga sammanhang är jobbigt (även om vi gillar människorna som är där).

Många människor man gillar en i taget, kan tillsammans i grupp bli för stökigt och ofokuserat. Det är bra för socialt extroverta att veta. Vi gillar er, men inte alltid formen vi ses i.

Stökiga sammanhang kan göra en socialt introvert person reserverad och jag har hört att vi kan upplevas distanserade och kritiska. Det är dock den för oss röriga formen vi distanserar oss från, inte människorna i den; sammanhanget, inte personerna.

En socialt introvert person kan välja att ställa sig för sig själv på en fest och iaktta vad som pågår. Vi kan trivas på stora kalas om vi får tillräckligt med intressanta samtal på tu man hand. En socialt introvert person kan försvinna i sammanhang där det är fullt med folk som pratar huller om buller om, där ljudnivån är hög och samtalen saknar fokus. Vi trivs med fokus.

Jag har hört att socialt extroverta personer kan bli bekymrade för att vi inte riktigt trivs på kalasen ibland. Det är vår vardag. Vi kanske tar en promenad och ser om det är bättre läge när vi kommer tillbaka, kopplar av för oss själva i en fåtölj en stund och så kanske vi finner någon att tala med på ett sätt som får oss att vakna till igen.

Vi gillar folk som reflekterar ordentligt. Vi gillar när andra tänker självständigt. Gruppbildningar där man håller med varandra, kan ge oss klaustrofobi och vi måste bara därifrån. Vi är mycket hellre tillsammans med oss själva, än umgås utan fokus. Fokus behöver inte betyda intensiva samtal, det kan även vara att man är tysta tillsammans fast där.

Kära introverta, sociala vänner – visst är det skönt att bejaka såväl sin natur som sin kärlek till sina vänner, även om de inte alltid fungerar i samma form?

Kära extroverta, sociala vänner – vi gillar er, men inte alltid formerna vi ses i. Det är ok. Ni har inte gjort något fel. Vi gillar er.

Med värme,

Evalotta.

Lagrad under:Relationer till andra

av

Jag har bakgrund som teolog och empatisk coach med hemvist i den mystika skolans andlighet. Välkommen att kontakta mig på evalotta@stiernholm.se. Du får gärna länka till min blogg om du vill, men inte kopiera texterna.

3 Kommentarer

  1. Ping: För ett bättre jag - v.23 - Från tekopp till bergstopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.