Hoppa till innehåll

Sociala introverta personer

Man kan vara både introvert och social. Jag tror att det är vi som ligger någonstans mellan introvert och extrovert som känner igen oss i det.

Man kan älska att vara med människor, men i de former man själv trivs med. Lugnt, fokuserat och helst en i taget. Stökiga sammanhang är jobbigt (även om vi gillar människorna som är där).

Många människor man gillar en i taget, kan tillsammans i grupp bli för stökigt och ofokuserat. Det är bra för socialt extroverta att veta. Vi gillar er, men inte alltid formen vi ses i.

Stökiga sammanhang kan göra en socialt introvert person reserverad och jag har hört att vi kan upplevas distanserade och kritiska. Det är dock den för oss röriga formen vi distanserar oss från, inte människorna i den; sammanhanget, inte personerna.

En socialt introvert person kan välja att ställa sig för sig själv på en fest och iaktta vad som pågår. Vi kan trivas på stora kalas om vi får tillräckligt med intressanta samtal på tu man hand. En socialt introvert person kan försvinna i sammanhang där det är fullt med folk som pratar huller om buller om, där ljudnivån är hög och samtalen saknar fokus. Vi trivs med fokus.

Jag har hört att socialt extroverta personer kan bli bekymrade för att vi inte riktigt trivs på kalasen ibland. Det är vår vardag. Vi kanske tar en promenad och ser om det är bättre läge när vi kommer tillbaka, kopplar av för oss själva i en fåtölj en stund och så kanske vi finner någon att tala med på ett sätt som får oss att vakna till igen.

Vi gillar folk som reflekterar ordentligt. Vi gillar när andra tänker självständigt. Gruppbildningar där man håller med varandra, kan ge oss klaustrofobi och vi måste bara därifrån. Vi är mycket hellre tillsammans med oss själva, än umgås utan fokus. Fokus behöver inte betyda intensiva samtal, det kan även vara att man är tysta tillsammans fast där.

Kära introverta, sociala vänner – visst är det skönt att bejaka såväl sin natur som sin kärlek till sina vänner, även om de inte alltid fungerar i samma form?

Kära extroverta, sociala vänner – vi gillar er, men inte alltid formerna vi ses i. Det är ok. Ni har inte gjort något fel. Vi gillar er.

Med värme,

Evalotta.

3 kommentarer till “Sociala introverta personer”

 1. Jag är HSP och var MYCKET blyg som liten. Som tonåring tränade jag mig själv att ”sluta vara blyg”. Det tog många år av träning och intensiva strategier för att blomma ut och bli en ”social butterfly”!
  Jag känner igen mig i din beskrivning ovan och det förklarar min känsla av utanförskap på större fester där mingelfaktorn är större. Jag klarar mig bäst när det är en mindre grupp, låg musik och sittande bord! Hade inte tänkt på det tidigare!

 2. Finaste Evalotta,
  Som vanligt klär Du känslor i makalöst vackra, begripliga och sanna ord och gör så att man känner stolthet över att vara en högkänsligt begåvad person
  Tack!
  /Karin

 3. Pingback: För ett bättre jag - v.23 - Från tekopp till bergstopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.