Hoppa till innehåll

Förstå var syskonbråket handlar om egentligen (eller alla bråk).

Konflikter handlar sällan om det man kan tro att de handlar om. Vill man lösa dem på ett sätt som skapar en varm och kärleksfull kontakt, behöver man förstå vars och ens positiva, livsbejakande drivkraft till att agera som den gör.

Bråk handlar inte sällan om orättvisa, och blir man inte rätt förstådd accelererar ofta konflikten. Låt säga att det blir bråk om vem som ska ha något först eller vem som har något mest. Ett sätt att försöka skipa rättvisa, kan vara att skapa en regel som till exempel ”varannan gång”. Min erfarenhet är dock att det bara löser problemet tillfälligt, utan att någon egentligen har blivit mer sedd och förstådd än innan. Därtill kommer det faktum att det kan vara svårt att minnas vems tur det är och nya konflikter kan uppstå kring turordningen.

Det är min fulla övertygelse att vi människor vill vara generösa och kärleksfulla mot varandra och att vi är det när våra behov är tillgodosedda. Därför ställer jag mig frågan: Vad är det för behov som ligger bakom det som var och en kämpar för i konflikten?

Inte sällan handlar det om att ingen vill gå miste om något roligt och ingen vill behöva uppleva den stress det innebär att riskera att gå miste om, bli utan. Behoven kan i så fall vara delaktighet, glädje, stressfrihet, gemenskap och omtanke.

När vi talar med barnen och provar en regel, händer ingenting i rummet. Energin är lika tung som innan och ingen tycker att det känns bra.

När vi försöker förstå vad det är för något livsbejakare, positivt som de försöker värna om, då händer det saker. Vi kan leta rätt känsla tillsammans. Vi hittar behov som alla kan känna igen sig i. Alla känner sig förstådda och hörda på ett positivt sätt. Från den platsen vänder allt och en stor generositet frigörs. Vi blir kreativa och finner lösningar för hur allas behov kan tillgodoses och hur vi kan hjälpa varandra utan att själva behöva gå miste om någonting. Det är alldeles underbart och får oss att må väldigt bra tillsammans.

När vi på djupet kan förstå vad en konflikt handlar om, vilka positiva motiv var och en har för sitt agerande, då försvinner problemet för gott. Det gäller naturligtvis inte bara för konflikter mellan syskon, utan mellan alla människor. Vuxna och barn har precis samma behov av att bli rätt förstådda och sedda. Vi gör det vi gör för att försöka tillgodose våra allmänmänskliga behov, vare sig vi är medvetna om det eller ej. När någon ser och förstår vårt behov, kan allt vända på en sekund. Det är väldigt skönt. Livet vänder åter.

Med värme,

Evalotta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.