Hoppa till innehåll

De 9 typerna i enneagrammet

Typ 1 Förbättraren

Ettan är etisk, idealistisk och samvetsgrann med en stark känsla för rätt och fel. En etta strävar efter att göra rätt och förbättra saker och är mån om att inte göra fel. Det är viktigt att vara principfast, välorganiserad, ordentlig och att göra rätt för sig. Ettan är pålitlig och gör det den ska i tid och på ett oklanderligt sätt.
Den kan ha problem med bortträngd vrede och kan bli kritisk och perfektionistisk.
Den kan vara mycket omdömesgill, storsint, realistisk och moraliskt hjältemodig.

Ettans djupa begåvning (essens) handlar om en klar blick som ser hur allt i skapelsen är precis som det ska vara. En djup ödmjukhet. Ett omdöme som inte dömer. En förmåga att få fram det bästa som redan finns där och förädla det på en kollektiv nivå; i samhället och i världen.

Typ 2 Hjälparen

Tvåan är varm, omhändertagande och fokuserar på människor. Den är empatisk, uppriktig, vänlig, generös och hjälpsam. Tvåan kan också bli självuppoffrande och inställsam. Den vill vara nära andra och gör ofta säker för andra för att känna och bevara kontakten med dem. Den kan ha svårt för att ta hand om sina egna behov.
Tvåan kan vara osjälvisk, altruistisk och ha en villkorslös kärlek för människor de möter.

Tvåans djupa begåvning (essens) handlar om villkorslös kärlek till andra människor. När tvåan kan inkludera sig själv i den villkorslösa kärleken kan den bli en genuin kanal för att förmedla den in i världen. Då kan tvåan hjälpa heroiskt.

Typ 3 Presteraren

Trean är anpassningsbar, driven och målinriktad. En trea vill prestera och nå framgång. Den är självsäker, attraktiv och charmerande. Trean är ambitiös, kompetent, energisk, statusmedveten och mån om sin image och hur de framstår.
Den kan få problem med att den arbetar för mycket, driver sig själv för hårt och konkurrerar med andra. Trean kan vara autentisk, grundad i sitt egenvärde och inspirera andra lyckas tillsammans med dem.

Treans djupa begåvning (essens) handlar om villkorslöst värde och att vara en kanal för den kreativa kraftens väg in i världen. Grundad i sin essens har trean förmågan att vara och göra precis det som behövs i stunden.

Typ 4 Individualisten

Fyran är romantisk, intensiv, introspektiv och djup. Den är känslig, självmedveten och strävar efter emotionell ärlighet. En fyra är transparent, personlig och kan vara tillbakadragen. Den kan dras till olika känslolägen och vill utforska dem. Fyran är orädd för själens dunkla vrår.
Den har svårt med ytlighet och vanlighet och känslan av utanförskap.
Fyran kan vara djupt intuitiv, empatisk, klarsynt och kreativ.

Fyrans djupa begåvning (essens) handlar om en djup empati för allt mänskligt.
I sin essens vet fyran att vi är gudomliga väsen och att allt mänskligt är vägar till kontakt med det. Vi kan omfamna allt mänskligt i oss och gå rakt igenom det med värdigheten i behåll.

Typ 5 Undersökaren

Femman är en skarp tänkare som är insiktsfull, nyfiken och trivs i sitt huvud. En femma kan koncentrera sig intensivt och fokusera på att utveckla speciella förmågor och komplexa idéer. Den trivs med att vara oberoende, klara sig med lite och få ägna sig åt sina tankar. Femman kan bli avskuren från sitt känsloliv, isolera sig och bli cynisk.
Femman kan bli en visionär pionjär som ofta är före sin tid och har förmågan att se världen på helt nya sätt.

Femmans djupa begåvning (essens) handlar om en förmåga att se hur allt egentligen är; se och uppleva saker som om man aldrig sett dem förut. Det är en slags direktkunskap om tillvaron, ett intuitivt vetande. I stunden vet femman hur den ska göra.

Typ 6 Den lojala

Sexan är engagerad, pålitlig, ansvarsfull och hårt arbetande. Den har fokus på säkerhet och trygghet. En sexa kan bli defensiv och får kämpa med oro. Den är ofta försiktig, vänlig och obeslutsam men kan också vara modig och rebellisk
Sexan kan tvivla på sig själv och ha svårt med tillit; misstänksamhet och skepsis blir tryggt. Den kan ha en inre stabilitet, självförtroende och självtillit och ett mod att agera.

Sexans djupa begåvning (essens) handlar om att vara djupt grundad, en inre stabilitet och vetskap om att vad som än händer så kommer allt att bli bra. Den är trygg i stormen och vägleds inifrån. En inre grund som alltid är trygg, även om allt det yttre rasar.

Typ 7 Entusiasten

Sjuan är en produktiv typ som har mycket energi och ofta fullt upp. Den är mångfacetterad, optimistisk och spontan. Sjuan är ofta positiv, har en hög och lätt energi och praktiskt lagd. Den är ofta multibegåvad och snabb att både lära sig och göra saker. Kan bli splittrad i sinnet och rastlös. Vill uppleva nya, spännande saker och kan bli irriterad och uttråkad av att behöva vara kvar för länge i obehag och smärta.
Sjuan kan uppnå mycket och sprida stor glädje runt sig.

Sjuans djupa begåvning (essens) handlar om att vara en del av den kreativa kraften som ständigt är i rörelse. En del av livets egen förnyande kraft som ständigt omskapar sig själv. Att samverka med livets egen plan för vart det vill och vara medskapande i det.

Typ 8 Utmanaren

Åttan är en kraftfull, dominant typ med gott självförtroende. Åttan är stark, drivande och tydlig. Den är beskyddande och omtänksam. Tar hand om de svaga och stärker dem. En åtta är kapabel och beslutsam. Kan bli dominant, kontrollerande och konfrontativ. Har ofta svårt med närhet. Åttan kan använda sin styrka till att förbättra andras liv och vara storsinta, djärva och göra stora saker i världen.

Åttans djupa begåvning (essens) handlar om att vara i kontakt med själva livskraften, den aggressiva kraften som spränger gränser och ÄR fullt ut. Den kraften hör samman med sårbarheten i att finnas till och om den är med kan kraften flöda på ett sätt som förändrar världen.

Typ 9 Fredsmäklaren

Nia är lättsam och följsam och har fokus på sin omgivning. Den är accepterande, tillitsfull och stabil. En nia är snäll, godhjärtad och supportande. Nian ser något gott i alla. Den kan bli följsam för att få höra till och då försvinna med sitt eget. Nian vill undvika konflikt och kan sticka huvudet i sanden. Den kan bli passivt aggressiv, envis och få svårt att ta tag i saker. Nian kan föra människor samman trots olikheter och få dem att fungera ihop. Nian får andra att känna sig sedda och inkluderade.

Nians djupa begåvning (essens) handlar om vetskapen om att vi hör ihop, vi är en mänsklighet, en skapelse, en enhet. Alla är en del av samma älskvärda, fantastiska, spännande natur. Nian representerar en kärlek till allt som finns, bara för att det finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.