Relationen till sig själv
kommentarer 3

Att döva sina känslor

Känslor kan dövas tillfälligt. De kan begravas levande och övervintra i decennier någonstans i din kropp. Den känsla du begravde som tvååring, finns bevarad i form av en tvåårings upplevelse ända till den dag då du låter den komma fram igen.

Du kan döva dina känslor på olika sätt; genom att äta, inte äta, träna mera, jobba mera, röka, använda droger, andas mycket ytligt eller ersätta dem med sex eller kontroll.

Du kan skjuta upp umgänget med dem, men du kan inte göra dig av med dem utan att först möta dem.

Känslan finns för att göra dig uppmärksam på vad du behöver. Om du behöver närhet kanske du känner dig ensam. Om du då dövar den känslan med choklad eller träning, vad kommunicerar du då till dig själv?

Känslor fungerar ungefär som små barn; om de inte lyckas göra sig förstådda, skriker de högre och de håller på tills de fått ett kvitto på att budskapet gått fram.

Obekräftade känslor accelererar i styrka, eftersom de har ett viktigt budskap att kommunicera. Ju mer du trycker undan känslan, desto mer ökar dess intensitet och det inre tryck de skapar. Det kan kännas skönt att veta att avvisade känslor kan te sig stora och skrämmande. Börjar du bara lyssna till dem, avtar deras styrka och intensitet. Väl hörda lugnar de sig, precis som små barn.

Lagrad under:Relationen till sig själv

av

Jag har bakgrund som teolog och empatisk coach med hemvist i den mystika skolans andlighet. Välkommen att kontakta mig på evalotta@stiernholm.se. Du får gärna länka till min blogg om du vill, men inte kopiera texterna.

3 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.