Relationer till andra
kommentarer 4

Vad empati egentligen är – ett kraftfullt verktyg

Empati är inte att någon lyssnar med huvudet på sned och känner med dig. Empati kan ta sig det uttrycket, men det är så mycket djupare än så.

Empati är när någon lyssnar på ett sätt så att du känner dig alltigenom förstådd. Det är upplevelsen av att någon ser dig så sant och klart att du förstår dig själv på ett sätt du kanske aldrig har gjort förut. Empati innebär att på djupet bli sedd i sina goda intentioner, att aldrig bli dömd utan bara förstådd.

Att bli mött med empati, gör det lätt att prata om det som annars är svårt. Det öppnar upp för ett genuint och ömsesidigt möte där båda är sårbara människor.

Man kan känna djup empati med någon man inte sympatiserar med, för empati berör det djupt mänskliga i oss där vi kan känna igen oss själva i den andre. Det är det mest effektiva verktyg jag vet för att skapa genuin kontakt med sig själv och andra.

Att bli på djupet förstådd och sedd gör det också möjligt att hitta till kontakt i en konflikt; ofta till en mycket mer djup och klar kontakt än tidigare. Konflikter blir lättare att lösa. I de fall det inte går så har man verktyg för att ta hand om det hela inom sig på ett sätt där man ändå kan må bra.

Empati är inte att känna in och ta på sig det andra känner och ta ansvar för andras behov. Det är snarare ett tecken på att man behöver lära sig skilja på vad som är ens eget och vad som är någon annans. I det läget är en empatisk förståelse något som stärker ens gränser snarare än tvärtom.

Empati läker sår. Att förstå såväl sig själv som den andre på djupet, gör att de smärtsamma tolkningar vi gjort och de ofta felaktiga slutsatser vi dragit förändras. Ofta är det våra tolkningar som gör ont. När vi ser och förstår såväl vår egen situation som den andres, brukar en läkning kunna påbörjas. Det handlar inte om att förminska sin egen smärta; först behöver den få det utrymme den behöver. Men, när det känns som dags att komma vidare, kan en empatisk förståelse av den andre vara det som får det att släppa inombords.

Empatisk kommunikation är att sortera, strukturera upp och fokusera på den rena känslan och det allmänmänskliga behovet. Det är att förstå de känslor som finns i stunden och sedan varsamt möta dem. Väl förstådd, kan man sedan se vad som egentligen hänt.

Lagrad under:Relationer till andra

av

Jag har bakgrund som teolog och empatisk coach med hemvist i den mystika skolans andlighet. Välkommen att kontakta mig på evalotta@stiernholm.se. Du får gärna länka till min blogg om du vill, men inte kopiera texterna.

4 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.