Hoppa till innehåll

Ambivalent i relation med en undvikande – kan man få det att fungera?

En vanlig fråga jag får från ambivalenta är om man kan få det att fungera. Det finns ju kärlek. Den undvikande älskar dig egentligen, fastän den inte kan säga det. Du känner ju bandet, att det är ni, att ni har något som är så fint.

Den starka kärlek som fanns i början, har dock förändrats till slitningar, besvikelser och avstånd. Du har blivit en obalanserad, skör och känslig version av dig själv. Du har tappat bort ditt eget och allt kretsar kring den undvikande – som har sitt fokus åt ett annat håll. Finns det något hopp om att få relationen att fungera?

  1. Stäm av ideal – första frågan är hur en ideal relation ser ut för dig respektive den andre. Om ni arbetar med relationen, vad vill ni att det ska leda till? Ett scenario är att du hoppas på mer närhet och den andre på mer lugn och ro utan att känna krav. I en bra relation kanske du ser framför dig att ni lever tillsammans, delar bostad och har mycket tid tillsammans medan den andre har sitt eget boende, lever sitt självständiga liv och träffar dig ibland när det passar.
  2. Stäm av mål – andra frågan är vad ni vill ska fungera i en fungerande relation. Kanske vill du att ni ska kunna prata bra, vara känslomässigt och fysiskt nära medan den andre tänker sig att det som ska fungera är att den kan känna sig fri att komma och gå som den vill och inte behöva känna skuld eller otillräcklighet.
  3. Både måste göra jobbet – den tredje frågan är om ni båda är beredda att göra jobbet. Om ni kommit fram till att ni har någorlunda liknande förhoppningar om vad ett liv tillsammans skulle kunna innebära, då krävs det att ni båda arbetar med era mönster. Du behöver arbeta med dina sår och den andre behöver arbeta med sina. Var och en för sig. Ni kan arbeta i parterapi också, men först och främst behöver ni göra individuella arbeten. De sår ni bär på behöver tas om hand och det kan ni inte göra åt varandra. Det behöver ni lära er göra åt er själva.

Vill du ha min hjälp?

Jag har arbetat med anknytningsmönster i många år och har lång erfarenhet av att hjälpa såväl par som enskilda. Nu har jag lagt ner min samlade kunskap med stor empati och värme i två onlinekurser som du kan arbeta med i lugn och ro på egen hand. En för undvikande och en för ambivalenta. Jag finns tillgänglig på mail om du behöver hjälp med något i kursen eller vill dela en tanke eller fundering.

Du finner kurserna här.

Med värme,

Evalotta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.