Hoppa till innehåll

6 skillnader mellan kärlek och ett triggat anknytningsmönster

Ett triggat anknytningsmönster kan kännas som den starkaste kärlek du har upplevt. En sådan relation börjar ofta med en intensiv förälskelse, följs av toppas och dalar och starka känslor för att sedan mynna ut i en allt större distans.

Det tidiga mönstret för hur kärlek fungerar

Om du växt upp med en eller två föräldrar som inte funnits där för dig känslomässigt eller bara funnits där ibland på sina egna premisser, då är sannolikheten stor att du har utvecklat ett otryggt anknytningsmönster. Det innebär bland annat att det blir svårt för dig att skilja på kärlek och ett triggat anknytningsmönster. Om den kärlek du fick som liten var villkorad, alltså inte intonad på dig och dina behov utan snarare kopplad utifrån förälderns behov, formade det din erfarenhet av hur kärlek fungerar. Kanske fick du kärlek när du inte var till besvär, när du var duktig i skolan, när du tog ansvar för din förälders behov, när du klarade dig ensam och inte visade känslor osv. Eftersom din förälder själv inte kunde bättre, så gav den det den kunde och den kärlek som fanns att få var livsnödvändig och oerhört attraktiv. Du lär dig att du behöver anstränga dig för att få kärlek och anpassa dig till den andre för att få den.

Det oåtkomliga, starka, intensiva drar

När du sedan som vuxen går in i nära relationer till vänner och kärlekspartners, kommer de vissa människor få en speciell lyskraft. Ofta är detta personer som på något sätt också har en otrygg anknytning med sig och därför är svåra att bygga en stabil och trygg relation med. Mötet ni får kommer att kännas speciellt, så speciellt att du vill ha mer. Det blir en nerv i relationen, en stark attraktion. Det är som om ni ser och förstår varandra på ett unikt sätt. Det här vill du inte vara utan. Det blir starkt och intensivt och du känner dig levande.

Ambivalent och undvikande – olika reaktioner

Efter den inledande förälskelsen, reagerar du olika beroende på om du fått ett undvikande eller ambivalent mönster med dig. Är du undvikande har du lärt dig att du gör bäst i att inte behöva närhet och att du är tryggast om du håller dig borta från den. Att behöva stanna kvar väcker en stark stress och ett obehag hos dig och du måste bort. Är du ambivalent har du lärt dig att du gör bäst i att försöka fånga varenda smula du kan få. Att inte få vara kvar i närheten gör dig stressad, vilsen och du börjar göra allt du kan för att få den andre att vilja komma tillbaka. Jag har skrivit så mycket om detta, så jag hoppar raskt vidare till ämnet för dagen. Du kan läsa mer om anknytningsmönster här.

Triggade anknytningsmönster är inte kärlek

Det här kan kännas svårt att gå med på, jag vet. Det känns som kärlek. Det är starkt och går djupt. Kanske har du hela ditt liv trott att det är så här det ska kännas. Att de starka känslorna som kommer av att vara isär och förenas igen är kärlek. Att kärlek är starkt, svårt, gör ont och uppslukande. Du kanske bara fastnar för människor som väcker den typen av känslor, så det här är hur du har upplevt kärlek.

Men är det inte kärlek också?

Det här är en vanlig och bra fråga. När man kämpar på i en relation av det här slaget, lär man känna varandra och får en historia ihop. Är det inte kärlek man delar? Och var det inte kärlek man fick av sin förälder? Det är inte svart-vitt. Jag tänker att det kanske är det en slags förvriden kärlek som inte kan bättre. Det blir som blir en bindning som bryter ner istället för bygger upp. Vad jag vet är att det kan blandas samman på ett sätt som skapar stort lidande. Jag tror att vi älskar så gott vi kan, men när våra anknytningsmönster triggas så aktiveras en massa reaktioner i oss som är skydd snarare än kärlek. Så blandas det ihop till en slags smet där man inte längre kan separera ingredienserna från varandra. Här kommer därför några skillnader mellan kärlek och ett triggat mönster som du kan vara uppmärksam på. För att gå djupare in i mönstret kommer att göra dig olycklig, även om det känns som om det du söker finns just där.

1. Kärlek är stabilt

Kärlek är stabilt över tid. Den finns kvar även när det är svårt.

Ett triggat anknytningsmönster är svajigt och instabilt. Man vet aldrig vad man kan vänta sig. Ord och handling går inte ihop.

2. Kärlek är kravlöst

Kärlek gör att du känner hur du är älskad för den du är. Du kan slappna av och vara dig själv.

Ett triggat anknytningsmönster gör att du anpassar dig för att försäkra dig om att inte bli övergiven. Du kan inte slappna av och är ständigt intonad på den andre (men inte dig själv).

3. Kärlek gör allas känslor och behov lika viktiga

Kärlek gör att dina känslor och behov är lika viktiga som den andres. Det blir en relation där båda står trygga i er själva, visar känslor och behov och gör vad ni kan för att allas behov ska bli mötta. Det får dig att må bra över tid.

Ett triggat anknytningsmönster får dig att försöka möta den andres känslor och behov och tränga undan dina egna eller att indirekt försöka få dina behov mötta genom att anpassa bort dig själv. Det gör att du trasslar in dig i medberoende där du mår allt sämre.

4. Närheten är kvar även i frånvaron

Kärlek gör att du känner dig älskad och trygg även om den andre inte är hos dig rent fysiskt. Den gör dig lugn även om ni inte kan ses på en tid.

Ett triggat anknytningsmönster får dig att reagera med ångest på frånvaro. Du löser det genom att försöka få kontakt och komma nära alternativt försvinna och göra dig oberoende.

5. Kärlek gör dig lugn, trygg och glad

Kärlek ger dig en varm, trygg känsla av att vara älskad och höra till. Den är en mer stillsam glädje över att få ha varandra och finnas till.

Ett triggat anknytningsmönster får dig att känna starkt, passionerat och mycket. Det ger dig highs and lows som är beroendeframkallande, slitsamt och på sikt nedbrytande.

6. Kärlek är tydligt och konsekvent

Kärlek bjuder inte på obehagliga överraskningar. Kommunikationen är tydlig och och konsekvent, du behöver inte gå och undra eller känna dig osäker.

En relation byggt på ett triggat anknytningsmönster gör att du inte vet var du har den andre. Du måste hela tiden förhålla dig, känna in, känna av, anpassa dig och det är svårt att få tydliga budskap.

Listan kan göras längre, kanske har du lagt märke till någon skillnad som också är viktig? Berätta i så fall gärna om den!

__________________

Vill du ha min hjälp?

Behöver du öva på att bli mer kärleksfull mot dig själv och förstå dig själv empatiskt? Då finns min onlinekurs i selfcompassion.

Vill du ha min hjälp att arbeta med dina anknytningsmönster? Här finner du min onlinekurs för ambivalent anknytning och min onlinekurs undvikande anknytning

När du går mina onlinekurser, har du fri tillgång till mig via mail. Jag svarar alltid, stöttar och vägleder.

Välkommen!

Med värme,

Evalotta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.