Hoppa till innehåll

Fyra vanliga misstag när du börjar visa dina känslor och vad du kan göra istället

Om du som liten lärde dig att dina känslor inte var välkomna, växte du med stor sannolikhet upp med känslomässigt otillgängliga föräldrar. Du fick i så fall med dig ett otryggt anknytningsmönster som påverkar dina nära relationer i vuxen ålder. Att komma nära blir förknippat med stress och ett aktiverat anknytningsmönster. Det väcker liv i alla de känslor och behov du fick stänga av som barn. Det kan upplevas som en stress eller ångest och ta sig uttryck i att du bara måste få dela det med den som kom nära. Det kan också ta sig uttryck i att du vill bort från närheten. Båda reaktionerna är ett sätt att hantera de starka känslor som väcks.

När du sedan i vuxen ålder arbetar med dig själv och vill börja visa dina känslor för någon du älskar, är det väldigt vanligt att göra några misstag som försvårar det hela och gör det smärtsamt på ett sätt det inte behöver vara.

1. Du visar dem för en känslomässigt omogen människa, en som inte kan ta emot dem.

Det här är det största misstaget. Du försöker få en person som i sitt mönster liknar din känslomässigt otillgängliga förälder att se dig. Du anförtror ditt sårbara hjärta till en person som inte är kapabel att möta dig med den empati och förståelse som du behöver. Det här gör dig utsatt på ett sätt som väcker dina gamla sår till liv. Det är naturligt att söka sig till en person som har samma typ av sår som dem du är van vid. Det känns tryggt och välbekant, men det kommer inte att bli bra för dig. En person som har svårt för känslor kommer på sin höjd att med stor ansträngning kunna stanna kvar hos dig en stund när du vill prata om dina känslor, sedan kommer den att behöva bort. Det ligger i den personens mönster och överlevnadsstrategi och det finns inget du kan göra för att ändra på det, hur gärna du än vill.

Vad kan du göra istället?

Du kan försöka att med värme och förståelse ta emot dina känslor själv. De vill bli mottagna av dig, utan att bli dömda eller tillbakatryckta.

Du kan söka dig till känslomässigt mogna och trygga människor för att dela vad du känner. Till en början kan det upplevas otryggt och obekvämt att närma dig trygga människor. Det kan kännas ointressant och främmande, för det liknar inte det du är van vid och så gärna vill kunna reparera. Att knyta an till känslomässigt trygga personer är något du har stor glädje av att lära dig, så öva gärna på det. Det kommer att kännas mer naturligt med tiden.

2. Du försöker få den människan att möta just de behov som din känslomässigt omogna förälder inte kunde möta.

Kanske tänker du att det var ditt fel att du inte fick det du behövde som barn. Kanske tror du att det var för att du gömde dina känslor och behov som din förälder inte förstod vad du behövde. En vanlig reaktion när man börjar vakna upp känslomässigt är att försöka få just känslomässigt otrygga människor att möta ens behov av trygghet, närhet, stöd och tröst. Det här skapar så mycket smärta. De gamla såren rivs upp och du får än en gång uppleva att den du älskar försvinner istället för att erbjuda dig den trygghet du behöver. Du söker någon som kan ta emot hela dig och det är helt rätt att du letar efter det, men du letar på fel ställe.

Vad kan du göra istället?

Du behöver istället först vända hela din lyhördhet mot dig själv och försöka möta dina egna behov istället för alla andras.

Du kan söka dig till känslomässigt trygga personer och försöka få dina behov mötta hos dem. Prova gärna det, även om det känns konstigt.

3. Du tror att det finns en trygg person någonstans inuti den otrygga person du försöker knyta an till och därför fortsätter du att försöka.

Det är så svårt att ge upp hoppet. Det barn du en gång var överlevde genom att försöka knyta an till den otillgängliga förälder du hade. Förmodligen gav det dig den lilla trygghet som fanns att få. Genom att bevaka varje chans att få lite trygghet, höll du dig vid liv. Kvar lever hoppet om att en gång finna den där trygga, tillgängliga föräldern inuti den otrygga person du har framför dig. Du har förmodligen provat att anpassa dig på alla tänkbara vis för att försöka locka fram den eller i alla fall inte skrämma bort den. Att sakta börja inse att det inte finns någon trygg person att hitta därinne, är en stor sorg. Det tar emot att överge hoppet. Det är ett sorgearbete, för den illusion du satt ditt hopp och tillit till är på väg att försvinna. Den här processen behöver få ta tid, så låt den göra det.

Vad kan du göra istället?

Försöka se dig själv, den fina och känsliga person som är du. Du finns där. Du finns där med din kärlek och ditt varma hjärta. Du finns där och du kommer alltid att ha ditt trygga jag alldeles nära. Det bästa du kan göra är att försöka odla en empatisk och kärleksfull relation till dig själv så att du kan lita på att du aldrig blir dömd. Du behöver knyta an till alla delar av dig själv. Alla. Inte bara de anpassade.

Återigen, sök dig till känslomässigt trygga och stabila personer som är kapabla att stanna kvar över tid.

4. Du tror att om du bara anpassar dig för att bli en person den andre klarar av att vara nära, så kommer den att kunna ge dig den trygghet du så innerligt längtar efter.

Anpassningen går förmodligen så fort att du inte ens märker den. Den har blivit lika självklar som att andas. Du märker den kanske först när en låggradig ångest smyger sig på, när obehaget ökar, när du får ont i kroppen, kritiserar dig själv eller känner dig tom. Depression kan vara resultatet av att ha anpassat bort sitt genuina jag. Anpassning bort från det som är du till något som den andre kan tolerera bryter ner dig långsamt. Det håller dig vid liv när du är liten, men den kommer med ett pris.

Vad kan du göra istället?

Alla symptom som självkritik, ångest, obehag osv är möjliga dörrar till kontakt med ditt sanna jag. Du finns där under alla dina skydd och ditt genuina jag signalerar genom alla dessa symptom. Dina bortanpassade delar vill komma fram och få finnas hos dig. Du kan försöka lyssna efter vad symptomen vill berätta för dig. Självkritik är en förvrängd signal från de delar av dig som hamnat i kylan. De frågar om de får finnas hos dig nu. Försök välkomna dem med öppna armar. Även det här är en process som kan ta lång tid. Låt den gärna göra det. Det viktiga är att den börjar.

Med värme,

Evalotta.

______________________________

Vill du ha min hjälp?

Behöver du öva på att bli mer kärleksfull mot dig själv och förstå dig själv empatiskt? Då finns min onlinekurs i selfcompassion.

Vill du ha min hjälp att arbeta med dina anknytningsmönster? Här finner du min onlinekurs för ambivalent anknytning och min onlinekurs undvikande anknytning

När du går mina onlinekurser, har du fri tillgång till mig via mail. Jag svarar alltid, stöttar och vägleder.

Välkommen!

Med värme,

Evalotta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.